Verslag Raadsvergadering 23-04-2020

27 april 2020

Afgelopen donderdag vond de eerste digitale raadsvergadering in Súdwest-Fryslân plaats, met op de agenda een aantal belangrijke punten voor de fractie van de PvdA. Na wat technische problemen, opende burgemeester Jannewietske de Vries de vergadering om 19:45.

– Renovatie van de stadhuistoren van Historisch Centrum Westergo:

Nadat de bonte knaagkever, inmiddels berucht in Bolsward, vorig jaar een enorme schade aanrichtte aan de toren vroeg het college de raad donderdag een krediet van €3,28 miljoen euro beschikbaar te stellen. Dit kwam bovenop de €12,9 miljoen die de gemeenteraad al eerder beschikbaar had gesteld voor de realisatie van ‘’CHC de Tiid’’, en was wel even slikken. Woordvoerder Johan Feenstra was dan ook kritisch: ‘’In al die jaren heeft niemand kritisch gekeken naar staat en onderhoud, dat geeft een pijnlijk onderbuik gevoel’’. Maar het mes werd de raad spreekwoordelijk op de keel gezet en wie A zegt, hoort ook B te zeggen vinden wij als fractie. De PvdA had veel liever de €3,3 miljoen besteed aan welzijn en zorg voor onze inwoners, vooral in deze tijd. ‘’Maar halverwege de stekker uit het icoon van Bolsward trekken kan niet, daar is het Historisch Centrum Westergo een veel te mooi plan voor’’, aldus Feenstra. En dus zullen wij de kosten, hoe pijnlijk ook voor onze rekening moeten nemen als gemeente.

– Aanvullende planologische instemming van de Coop in Heeg:

Vorig jaar werd, op initiatief van de PvdA, een unanieme motie aangenomen door de raad voor het behoud van de bomen rondom de beoogde locatie van de nieuwe Coop in Heeg. Na aanleiding van de motie is er door de ondernemer een onafhankelijke partij ingeschakeld voor een bomenrapport. Uit onderzoek bleek dat het college zelf niet goed genoeg gekeken had naar de houdbaarheid van de bomen en er zelfs nog meer bomen gekapt moesten worden dan bij eerdere planvorming. In totaal gaan er nu zelfs 9 volwassen bomen verloren. De Hoop heeft namens de PvdA meerdere suggesties gedaan om te kijken naar een lagere parkeernorm, helaas kwamen wij als fractie tot de conclusie dat het aantal parkeerplekken hierbij zo laag zou uitvallen dat het voor de ondernemer niet meer mogelijk zou zijn om een rendabele winkel neer te zetten. De Coop is een belangrijke voorziening voor Heeg en omgeving, dit heeft de PvdA dan ook doen besluiten wel voor planologische instemming te stemmen.

Habtamu de Hoop deed, net als bij het agendapunt stimulering van de biodiversiteit, wel een duidelijke oproep aan het college om in de toekomst meer te kijken naar maatwerk. In dit geval ging het om maatwerk bij het hanteren van de parkeernorm: ‘’maatwurk is belangryk, der is in grut ferskil tusken doarp en sted, wy bringe sa ûnnedich skea oan ûs leafomjouwing en de natoer.”

– Krediet nieuwe kleedruimtes LSC 1890 te Sneek:

De besluitvorming over de nieuwe kleedruimtes van LSC werd uiteindelijk een hamerstuk. De PvdA is blij met het feit dat er na vele jaren eindelijke overeenstemming is bereikt tussen de partijen, en er gestart kan worden met de realisatie van de nieuwe kleedruimtes van LSC. Marianne Poelman kraakte in de commissievergadering wel een paar kritische noten aan decommunicatie van het traject: ‘’de afstemming met de kaatsvereniging is rommelig geweest, het opslagprobleem van de kaatsvereniging is nog altijd niet opgelost. Nu het voorstel is aangenomen zal er duidelijk moeten zijn wie de regie en verantwoordelijkheid heeft in de verdere communicatie.’’

Verder is er ook altijd nog de vraag voor een extra veld bij de voetbalvereniging, waar LSC volgens de KNVB-normen ook recht op heeft. De ligging van de voetbalvereniging, midden in Sneek, geeft hier weinig ruimte voor. Het college wil zich voor nu alleen inzetten voor verbetering van de kwaliteit van het tweede veld bij LSC. Poelman heeft namens de PvdA hierbij aangegeven dat ook hier meer duidelijk moet komen in het proces vanuit het college richting de voetbalclub. Voor nu is de PvdA blij met het goede nieuws voor LSC 1890.

– Motie over het bevriezen van de huur tijdens de coronacrisis

Tijdens de vergadering heeft Habtamu de Hoop uit naam van de fractie van de PvdA een motie ingediend voor het bevriezen van de huurprijzen tijdens de huidige coronacrisis. Dit voorstel werd gesteund door de FNP, GBTL, Harmen de Wind en Rinske Poiesz. De PvdA vindt het niet gepast dat corporaties op dit moment een huurverhoging toepassen. ‘’Der binne in protte minsken die unferwachte minder oeren wurkje, minder te besteden ha en soms sels harren baan kwytreitsje, wy fyne it dan net gepast fan sociale wening bouwferienings om de heech nog dourder te meitsjen. It ienige wat wy de weningbouwferienings freegje is it befrieze fan de hier tidens in lânlike krisis’’, aldus de Hoop.

Er kon helaas niet op een meerderheid gerekend worden binnen de gemeenteraad, opvallend was dat zelfs GroenLinks, mede indiener van de landelijke motie, tegen was. Hopelijk is de fractie van GroenLinks haar sociale gezicht niet helemaal verloren en kan er in de toekomst wel weer op hun steun gerekend worden. De PvdA heeft de motie aangehouden en gaat in overleg met de huurdersvereniging om bij de komende raadsvergadering met een nieuwe voorstel te komen.