Súdwest verkoopt gemeentehuis in IJlst

23 september 2021

bron; LC Rixt Oenema, 

Het voormalige gemeentehuis van Wymbritseradiel, in IJlst, staat leeg en wordt verkocht.

De verkoop van het gemeentehuis van het voormalige Wymbritseradiel moet een extra lening voor de nieuwe huisvesting van Súdwest-Fryslân dekken. Het (leegstaande) pand aan de Stadslaan is momenteel in gebruik als coronatestlocatie van de GGD. Samen met belangenverenigingen in de stad is de afgelopen jaren onderzocht of woningbouw in het complex te realiseren is. Ook is het gemeentehuis in beeld geweest als alternatief voor het verouderde woonzorgcentrum Nij Ylostins.

Wat de status van die ambities nu is, kon de gemeente nog niet zeggen. Burgemeester en wethouders hebben wel duidelijk gemaakt dat de opbrengst (deels) bestemd is voor de compensatie van een extra krediet. Het college heeft ruim een half miljoen euro meer nodig voor de financiële afwikkeling van het project-centrale huisvesting aan de Marktstraat in Sneek.

Uit een tussentijdse bestuursrapportage kwam vorige week naar voren dat een onderhoudstermijn nog niet in de boeken was opgenomen. Ook de kosten voor de verhuizing van de gemeentelijke archieven naar cultuurhistorisch centrum De Tiid in Bolsward ontbraken daarin. Voor die posten is 508.000 euro nodig.

De kwestie bevreemdt de PvdA Súdwest-Fryslân, die het college kritische vragen gestuurd heeft. Fractievoorzitter Johan Feenstra: ,,Vorig jaar is het project centrale huisvesting afgesloten en zijn de boeken gesloten. Toen was de uitkomst dat het werk net binnen de financiële kaders van in totaal 19,5 miljoen was gebleven. Een mooie uitkomst.’’ Het budget was aanvankelijk 17,2 miljoen euro. In de jaren daarna heeft de raad dat bedrag een paar keer moeten verhogen.

Na de herindeling in 2011 werkten ambtenaren nog op verschillende plaatsen, onder meer aan de Stadslaan in IJlst. In 2015 besloot de raad vaart te maken met de centrale huisvesting. De nieuwbouw is in 2019 voltooid. De PvdA wil weten waarvoor deze onderhoudstermijn is. ,,De verbouwing is al een tijdje achter de rug en je verwacht niet dat er direct na oplevering voor bijna een half miljoen aan onderhoud verricht moet worden.’’ Ook wil hij duidelijkheid over de verkoop van het gemeentehuis.