Dat middel om burenruzies op te lossen is geen nieuwe. Van de vijf grootste gemeenten in Friesland is Súdwest echter de enige waar hier nog geen gebruik van wordt gemaakt. De PvdA stelde er in 2018 al vragen over en herhaalde deze aan het begin van dit jaar, ook omdat het aantal overlastmeldingen in 2020 toenam wegens corona. Die trend zet zich dit jaar voort.
Het college heeft in de tussentijd de mogelijkheden onderzocht om buurtbemiddeling te starten en komt nu met witte rook. Nog dit jaar worden de voorbereidende handelingen verricht om in 2022 te starten met een project dat in eerste instantie een looptijd heeft van drie jaar. Daarna wordt gekeken of er structurele financiering kan worden opgenomen in de begroting.
De verkenning is gedaan in samenwerking met de gebiedsteams, het cluster openbare orde & veiligheid, handhaving en de woningcorporaties. Deze partijen worden vaak betrokken bij burenruzies, schrijft het college van burgemeester en wethouders. ‘Het gaat dan vaak om zaken die al dusdanig geëscaleerd zijn, dat het de nodige tijdsinvestering vraagt om de zaak weer naar een aanvaardbaar niveau te krijgen.’
Bijkomend voordeel van deze nieuwe ‘tussenlaag’ kan zijn dat de politie niet wordt belast met dit soort ‘kleine’ incidenten. De politie geeft aan, zo valt te lezen in een memo aan de gemeenteraad, dat het vaak inzet moet plegen op zaken ‘die eigenlijk niet voor justitie zijn’. En dat dit dan weer ten koste gaat van de inzet op ‘daadwerkelijk justitiële zaken’.
Om te bepalen of een conflict in aanmerking komt voor buurtbemiddeling, stelt de gemeente een coördinator aan. Verder zijn er twintig getrainde vrijwilligers nodig. De jaarlijkse kosten worden geraamd op 70.000 euro, woningcorporaties hebben eerder aangegeven hier een deel van te willen dragen.