PvdA eist meer onderzoek: bad Bolsward nog niet kopje onder

8 april 2018

Sluiting van het bad in Bolsward is voorlopig niet aan de orde. Súdwest-Fryslân moet eerst beter onderzoeken hoeveel geld er nodig is om Vitaloo te behouden.

Met of zonder inzet van vrijwilligers. De gemeenteraad besloot gisteravond dat burgemeester en wethouders dat eerst beter in beeld moeten brengen voor er over sluiting of afstoting van het Bolswarder bad wordt beslist. Het college wil Vitaloo afstoten en praat daar al vier jaar over. Er zou teveel zwemwater zijn in Súdwest met ook nog binnenbaden in Workum en Sneek. B. en W. zien onvoldoende reden om het Bolswarder bad, dat aan duur grootschalig onderhoud toe is, in de benen te houden.

Er waren al eerder plannen het bad dicht te gooien, maar toen kwam de stad in actie. Er werd een stichting opgericht om met inzet van vrijwilligers 93.000 euro te bezuinigen en de zaak open te houden. Maar dat plan kwam nooit goed van de grond. Er waren te weinig vrijwilligers om de zaak met exploitant Optisport te runnen. Daardoor komt de gemeente nu opnieuw met een afstotingsvoorstel per 2021. Wethouder Mark de Man: ,,Met vrijwilligers is het niet gelukt. Die handschoen is onvoldoende opgepakt, daarom is het weer aan de orde.’’

Maar de meerderheid van de raad vindt dat een te snelle conclusie voor een besluit dat niet lichtvaardig mag worden genomen. Het college heeft onvoldoende argumenten en onderbouwing aangedragen om de boel dicht te gooien. ,,Als een bad een keer weg is, komt het niet zomaar weer terug’’, stelde PvdA’er Paula van der Veer die het initiatief nam voor een amendement om eerst meer onderzoek af te dwingen. Een nieuw stichtingsbestuur zoekt inmiddels naarstig naar vrijwilligers. ,,Dat verdient een kans.’’ Alleen het CDA steunt het college en is voor het zo snel mogelijk opzeggen van het contract met Optisport. Uiterlijk in oktober moet het extra onderzoek er liggen.