Het sociale geluid uit de Marktstraat

17 november 2021

 

Afgelopen donderdag 11 november is in de raadsvergadering de begroting van de gemeente SWF voor 2022 vastgesteld. Een positieve begroting, met minder pijnlijke keuzes dan voorgaande jaren. Tot nu toe stond onze gemeente dik in het rood, met oplopende tekorten die in de miljoenen liepen. Maar onder andere door middelen voor de jeugdzorg zit er weer lucht in het gemeentelijk huishoudboekje.

En deze mooie cijfers wil de PvdA direct bij onze inwoners terecht laten komen. Een eerdere bezuiniging op kinderen in armoede hebben we terug kunnen draaien. Concreet betekent dit dat we weer 400.000 per jaar kunnen besteden aan onze jeugd die niet mee kan profiteren van de brede welvaart. Bovendien hebben we een meerderheid achter onze motie kunnen krijgen voor een pilot voor een dagelijks schoolontbijt.

Ook hebben we aandacht gevraagd voor iedereen die niet of minder mee kan doen in de energie transitie. Stijgende gasprijzen en hoge energielasten zijn niet voor iedereen te dragen. We zijn scherp op de concrete plannen die op ons af komen en vragen het college om oog te hebben voor de kwetsbaren, ook in financiële zin.

De motie `Simmer in Fryslan` (initiatief D66) is aangenomen zodat in 2022 opnieuw de kinderen kunnen genieten van zomervakantie-activiteiten. Het budget hiervoor is verhoogd en alle kinderen in onze gemeente mogen meedoen. Daarnaast is er meer geld vrij gemaakt voor de dorpshuizen en wijkgebouwen.

Kortom, een geweldig resultaat die direct terecht komt bij de inwoners die het goed kunnen gebruiken. Het best voor Súdwest!