Waarom bent u raadslid geworden?
Ik ben van jongs af aan al politiek geïnteresseerd. Zo deed ik bijvoorbeeld mee aan een speechwedstrijd van het tv-programma ‘Op weg naar het Lagerhuis’, dat viel anderen op. Uiteindelijk werd ik benaderd door de PvdA met de vraag of ik raadslid wilde worden. Hier voelde ik wel wat voor.
Door de herindelingen werd de gemeente waar in ik woonde, Littenseradiel, toegevoegd aan de gemeente Súdwest-Fryslân. Dit wekte de angst onder inwoners dat onze belangen niet meer goed vertegenwoordigd zouden worden. Dus ik dacht ‘ik ga zelf de gemeenteraad in’. Bovendien zie ik mijzelf ook vooral als vertegenwoordig van de jonge generatie.
De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan. Beleeft u dat ook zo?
Formeel is het natuurlijk nog altijd zo dat de besluiten door de gemeenteraad gemaakt worden. Toch zie ik dat door de decentralisaties het voor raadsleden niet makkelijker is geworden. Lokaal komen er steeds grotere verantwoordelijkheden te liggen, die ook nog eens complexer worden.
Daarbij is het ook nog eens zo dat verschillende gemeentes vaak integraal en regionaal zaken oppakken, waar ik overigens groot voorstander van ben. Alleen is het risico hierbij wel dat raadsleden steeds minder handvatten hebben om kaders te stellen en zaken te controleren. Daar moeten we wel waakzaam op zijn. ‘De oppermacht van de raad’ van Ruud Koole is daarin een aanrader om eens te lezen.
Kunt u een voorbeeld geven van een succes van uw gemeenteraad waar u trots op bent?
Als portefeuillehouder van het dossier Volkshuisvesting zet ik mij in voor de leefbaarheid van het platteland. Ook in kleine en middelgrote kernen is het belangrijk dat er voldoende woonaanbod is, zodat jongeren in hun eigen dorp of stad kunnen blijven wonen. Met het oog op de toenemende vergrijzing hebben juist jongeren en met name jonge gezinnen een grote rol in het op peil houden van het voorzieningenniveau.
Hierom heb ik bij de behandeling van ons woonbeleid een motie in gediend die er voor moet zorgen dat er voldoende sociale huurwoningen in de gehele gemeente gebouwd worden. Nu een jaar later, kun je zien dat deze motie en de gedachte erachter ervoor zorgt dat er in verschillende dorpen en steden meer betaalbare woningen gebouwd worden.
Wat is volgens u de waarde van diversiteit en inclusiviteit voor de raad en het raadswerk?
Politiek gaat in de kern om het vertegenwoordigen van je kiezers. Maar hoe kun jij je als kiezer nou vertegenwoordigd voelen wanneer je niemand terugziet waarmee je je kan identificeren. Het is dus een opdracht om een vrouwen en mensen met kleur die talent hebben de kans te bieden. Maar ook moeten zij zich niet laten afschrikken en zelf “de ballen” hebben om naar voren te stappen.
Wat is uw belangrijkste advies voor nieuwe raadsleden?
Om het vertrouwen van burgers te winnen zullen raadsleden meer moeten investeren in hun volksvertegenwoordigende rol. Nieuwe raadsleden zou ik op het hart drukken om zoveel mogelijk op locatie te gaan kijken en met mensen te spreken. Juist ook met hen die het niet met je eens zijn. Mijn ervaring is dat er dan ook wederzijds respect kan ontstaan en inwoners zich realiseren dat die raadsleden helemaal niet verkeerde mensen zijn.