De eerste schreden als commissielid Bestjoer & Finânsjes

30 december 2020

Daar sta je dan voor de burgemeester, met je hand omhoog om de gelofte te doen. Het is 1 februari 2018 en ik wordt beëdigt als commissielid voor de PvdA Sudwest in de commissie Bestjoer & Finânsjes. Ik toen een jongeman van 42 jaar met als enige politieke ervaring een training politiek, welke werd aangeboden voor haar burgers, door de gemeente Sudwest Fryslân. Nou de beëindiging ging goed, ik had de gelofte goed onthouden, dus op naar de volgende stap. De eerste commissievergadering op 15 februari 2018.

Voorafgaande aan elke commissie- en raadsvergadering komt de fractie bij elkaar om de agenda’s van de commissies en de raad door te nemen. Iedereen begrijpt dat als je bij een paar die-hard raadsleden komt te zitten, je rol klein is. Eerst maar eens goed luisteren. Ik zit nog maar amper en de woorden als raadsvoorstel, amendement, motie, motie vreemd vliegen over de tafel. Gelukkig kunnen ze niet zien dat ik op mijn Chromebook het online woordenboek gebruik. Kan ik in ieder geval de discussie volgen.

Dan voorbereiding van de eerste commissievergadering. Ik heb onder andere de veiligheid in mijn portefeuille en de veiligheidsregio staat op de agenda. De veiligheidsregio is de spil bij een ramp of crisis. Dan moeten alle hulpverleners goed met elkaar samenwerken, hierbij speelt de veiligheidsregio een grote rol. Voor mij een veilig onderwerp om mee te beginnen.

Dan is het zover, de eerste commissievergadering die ik als commissielid zal meemaken. Aan de vergadertafel zitten alle fractievoorzitters. De mastodonten van de gemeentelijke politiek. Allemaal mannen en vrouwen  die goed op de dossiers zitten en goed van de tongriem gesneden zijn.

O jee…. Agendapunt veiligheidsregio. Een paar commissieleden steken zijn / haar hand op. Schuchter steek ik ook mijn hand op. Dan zegt de voorzitter “de heer Scholtanus van de PvdA”. Nu kan ik niet meer terug.

Ik spreek te gehaast en mijn hart klopt in de keel. Maar. De woorden zijn duidelijk en voor een ieder te begrijpen. Ik heb geen tweede termijn nodig en het stuk wordt een hamerstuk voor de raad. Kortom een redelijk geslaagd debuut.

In de volgende kolom ga ik mijn belevenissen en ervaringen in de gemeentelijke politiek van de afgelopen drie jaren als commissielid beschrijven.

 

Pieter Jan Scholtanus

Commissielid Bestjoer & Finânsje