Stella van Gent

Arbeidsparticipatie, Sociale zaken, Jeugd en Jeugdzorg, Onderwijs en Onderwijshuisvesting

Op 2 juni 2015 werd Stella van Gent uit Sneek in het voormalige gemeentehuis van Wymbrits voorgesteld aan de pers, als de nieuwe PvdA wethouder, die het stokje en de portefeuille van Sjoerd Tolsma met ingang van 2 juli overneemt. “Een droom gaat hiermee in vervulling” was haar reactie. “Wethouder worden in de mooiste gemeente van Nederland”.

Stella van Gent heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze Sneek de mooiste stad van Nederland vindt om te wonen en de gemeente Súdwest-Fryslân een dito gemeente. Mooier zelfs dan haar geboorteplaats Montfoort, waar ze als oudste van vier meiden werd geboren.

Montfoort

“Montfoort lijkt in veel opzichten op Sneek. Ze grijpen elke gelegenheid aan voor een feestje of evenement. Het ligt in het centrum van ‘Het Groene Hart’, met een weids en groen landschap en is omringd door water. Het is klein en erg overzichtelijk.

Mijn middelbare school doorliep ik in Utrecht, waar de kinderen assertief waren en over wereldproblemen spraken. In het 4e-5e jaar van het VWO werd mij duidelijk dat ik eigenlijk best wel links georiënteerd was en dat ik de politiek in wilde. Het was in de periode van de demonstraties tegen kernwapens en die maakten een enorme indruk op me. Ik ontdekte daar dat een groep mensen iets in beweging kan brengen.”

Nijmegen

Na mijn middelbare school ging ik dus vol verwachting politicologie studeren aan de Universiteit in Nijmegen. Maar na 1 jaar ben ik al overgestapt naar een andere studie. Ik was daar niet gekomen om technisch te leren hoe de politiek werkt, maar ik wilde een mening opdoen, begrijpen waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Ik maakt dus de overstap naar de propedeuse culturele antropologie/sociologie en studeerde af in de ontwikkelingseconomie. Tijdens mijn studie heb ik veel mogen reizen en verschillende werelddelen en veel landen gezien. Die reizen van toen maar ook de nieuwe reizen die ik graag maak zijn ook vandaag de dag nog altijd een inspiratiebron voor me.

Fryslân en de PvdA

Tijdens mijn studie, in 1996, werd ik lid van de PvdA en een jaar later maakte ik onderdeel uit van het bestuur. Toen we in 1998 in Sneek kwamen wonen, kon ik ook daar direct actief worden in het bestuur.

Wonend in Fryslân werd me duidelijk dat lid zijn van de PvdA echt iets betekent. Actieve ledenvergaderingen, 1 mei vieringen en rode rozen rondbrengen waren allemaal nieuw voor me. Ik was verrast te merken dat de ‘rode familie’ veel groter en sterker voelde dan ik ooit had kunnen bedenken.

In 2002 werd ik gekozen in de gemeenteraad en in 2006 werd ik fractievoorzitter. Het raadswerk beviel me goed en ik merkte dat de politiek iets is dat dicht bij mij als mens ligt. Je moet je goed in inhoud kunnen verdiepen, goed kunnen luisteren, praten, mensen overtuigen en niet bang zijn. Allemaal dingen die me aanspreken.

Werk

Na mijn afstuderen heb ik bij diverse diensten Sociale Zaken in Nijmegen en Fryslân gewerkt. Daarna heb ik gewerkt als beleidsmedewerker welzijn bij de Provincie en zes jaar later teamleider cultuur in Leeuwarden.

In 2012 werd ik manager Jeugd, Onderwijs en Cultuur bij de gemeente Leeuwarden.

Een fantastische baan met als ongekend hoogtepunt de verkiezing van Leeuwarden tot Culturele Hoofdstad 2018.

Met deze functie was ik nog lang niet klaar, maar toen deed zich onverwacht het wethouderschap, als opvolger van Sjoerd Tolsma, voor: “voor mij een droom die uitkwam”.