Zorgen bij PvdA over drukke stadsring Sneek

16 juli 2021
SNEEK De PvdA in Súdwest-Fryslân wil concreet van de verkeerswethouder horen wat er gedaan wordt aan de drukke ‘stadsring’.

die loopt via de Berkenlaan, Goeman Borgesiuslaan en de Worp Tjaardastraat.

Aanleiding voor de vragen aan wethouder Mirjam Bakker is haar bezoek aan de Zwetteschool op 8 juli. Twee leerlingen lieten de gemeentebestuurder voor schooltijd zien wat een hachelijke onderneming het is om de Goeman Borgesiuslaan over te steken. Reza Huitema en Maud Vellinga hadden zelf wel een idee wat de situatie kan verbeteren: een rotonde, verkeerslichten of een zebrapad.

De PvdA vraagt burgemeester en wethouders nu om op elk van deze drie mogelijkheden te reageren en wil weten wanneer de school duidelijkheid krijgt over een oplossing. Denkt de gemeente aan andere oplossingen, dan wil de partij weten wanneer die uitgevoerd worden.

De fractie trekt het verkeersprobleem groter. Volgens de PvdA’ers fungeren de Berkenlaan, Goeman Borgesiuslaan en Worp Tjaardastraat eigenlijk als een soort stadsring en zijn ze ontsluitingsweg voor vele woonwijken, waar de nieuwe wijk Harinxmaland bijgekomen is. De komst van de rondweg heeft volgens de socialisten niet gezorgd voor een minder drukke stadsring. Bovendien wordt er vaak te hard gereden.

Hun oplossing is de stadsring niet langer voorrangsweg te laten zijn, maar te zorgen dat de kruisingen gelijkwaardig zijn. De inrichting van de weg moet daarop aangepast worden en de snelheid zou verlaagd moeten worden naar 30 kilometer per uur. Gewezen wordt op het gedeelte Worp Tjaardastraat 91-131 waar een 30 km-zone is met wegversmalling. De partij denkt dat die uitgebreid kan worden. Als het college andere opties heeft, wil de partij die graag vernemen.

Daarnaast zijn er vragen over de kruising Groenedijk-Middelseelaan, waarvoor uit Den Haag subsidie is gekomen om de situatie veiliger te maken. Ook de gemeente stelde er geld voor beschikbaar. Bakker kondigde toen aan dat de werkzaamheden voor de zomer zouden beginnen, maar daar is nog niets van te zien. Ook hier wil de PvdA weten wanneer de herinrichting klaar is.

Leeuwarder Courant