Het sociale geluid uit de Marktstraat

9 april 2021

Elke raadsvergadering is het mogelijk om vragen te stellen over actuele onderwerpen in het zogenaamde `Vragenuurtje`. Fractievoorzitter Johan Feenstra stelde afgelopen week vragen over het lopende onderzoek naar de provinciale weg N354, de weg tussen Sneek en Leeuwarden.

De PvdA vraagt regelmatig aandacht voor de verkeersveiligheid op de Snitserdyk. Het is een zeer drukke en gevaarlijke weg. Er gaan gemiddeld 11.000 voertuigen per dag over deze weg en door de dorpen. Dat zorgt voor veel overlast. Om de veiligheid te vergroten zijn en worden er extra rotondes en ovatondes aangelegd.

De weg is echter verre van ideaal als je dit vergelijkt met de goede bereikbaarheid vanuit Leeuwarden naar de steden Dokkum, Drachten, Heerenveen en Harlingen en weer terug.

“Kan de weg in haar huidige vorm ook na 2030 het verkeer nog wel goed aan”? Zijn er maatregelen nodig? Er is een onderzoek/enquête gestart onder de gebruikers van de weg. Johan Feenstra heeft de wethouder gevraagd om toe te zien dat niet alleen gebruikers maar ook bewoners van de dorpen, ondernemers uit SWF en de hulpdiensten daarin worden meegenomen.

Als het onderzoek aanleiding geeft voor het stellen van nieuwe vragen, dan zullen we dat niet nalaten. We houden u op de hoogte!

Een ander belangrijk agendapunt was het `Keuzedocument Empatec`. Dit keuzedocument bepaalt de koers voor de toekomst, die onze gemeente samen met De Fryske Marren, Waadhoeke en Harlingen gaat inzetten.

Het document deed vermoeden dat de gemeenteraad een weloverwogen keuze kon maken tussen een aantal goed onderbouwde scenario´s. Maar wat de PvdA betreft kende het raadsvoorstel slechts 1 keuze, namelijk tekenen bij het kruisje. Het Rekenkameronderzoek in de Waadhoeke had dit wat ons betreft al zeer overtuigend bewezen.

Marianne Poelman heeft samen met andere partijen nog geprobeerd ´van niets, iets te maken´. Maar de meerderheid wilde daar niet in mee gaan. Het aangenomen amendement kent een paar goede verbeteringen, maar wat ons betreft niet voldoende. De lokale concurrentie met Empatec, het extra belasten van het gebiedsteam en het ontbreken van inzicht in de kosten zijn voor ons de belangrijkste zaken.  

Na de zomer volgt de verdere uitwerking en zullen de vier gemeenteraden opnieuw besluiten over het vervolg. Vooral over de vragen ´wat schieten we er financieel mee op?’ En nog veel belangrijker, ‘wat schieten de mensen bij Empatec en onze ondernemers er mee op?’ We zijn zeer benieuwd naar de antwoorden. Ook hiervan houden we u uiteraard op de hoogte!