De eerste schreden los als raadslid en commissielid Doarp, Stêd en Omkriten

2 juni 2021

In mijn laatste column schreef ik dat ik jullie op de hoogte zou houden wat een commissielid in de commissie Bestjoer & Finânsje zoal beleeft. Nou ik kan zeggen, dat is veel! Maar wat vooral is blijven hangen is het gedoe rond de gehele Covid-19 pandemie met zich meebrengt.

Het belangrijkste is dat het sociale leven totaal plat ligt. Iedereen ervaart de beperkingen in meer en mindere mate. Daarnaast moeten we ook niet vergeten wat het de mensen doet en heeft gedaan, die nog steeds met de gevolgen van het Covid-19 virus moeten omgaan.

Ook binnen de commissies krijgen we te maken met de beperkingen van het samenzijn. De commissievergaderingen zijn verplaatst naar de pc of laptop. Persoonlijk ben ik voor gebruik van digitale middelen maar dan voor bijeenkomsten veraf of kort. Hopelijk kunnen we op korte termijn weer samenkomen.

Ik mis vooral het persoonlijke contact met andere commissieleden. We vertegenwoordigen toch allemaal een bepaalde politieke stroming of belang. Op dit moment horen we alleen maar wat iemand zegt tijdens de commissie, terwijl het zo belangrijk kan zijn om de nuance met elkaar te bespreken. Die nuance verdwijnt nu. Iedereen verkondigt zijn of haar standpunt (al dan niet partijstandpunt) en dat is het. Aan het einde van de vergadering zegt iedereen gedag en klaar. Op naar de volgende.

Dit doet minder recht aan de onderwerpen die op de diverse commissies agenda’s worden gezet. Elk item heeft een belang (sociaal en/of financieel) voor onze inwoners. Daarvoor verdient ieder onderwerp een gedegen behandeling, maar ook de nuance van elkaars (politieke) standpunten. Maar dit even terzijde.

Verder met de avonturen van een commissielid Bestjoer & Finânsje……..

Of toch niet?

Begin maart 2021 krijg ik van de Burgemeester van Súdwest-Fryslân de vraag of ik de vrijgekomen raadspositie (ontstaan door het vertrek van Habtamu naar de 2e kamer) voor de PvdA in de gemeente wil invullen. Dit wilde ik. En zo ben ik tijdens de raadsvergadering van 29 april jl. geïnstalleerd als gemeenteraadslid voor de PvdA SWF. Een hele eer om de inwoners van de gemeente SWF te mogen vertegenwoordigen. Met de toetreding tot de raad, kwam ook de switch van de commissie BF naar de commissie DSO.

Met het toetreden tot de raad heb ik mijn halfjaarlijkse column “belevenissen van een commissielid” moeten stopzetten. Immers ik mag me nu raadslid noemen. Nu kan ik het de “belevenissen van een raadslid” gaan noemen. Maar… ja dat voelt toch anders. Ik ga nog even nadenken over een pakkende titel.

In mijn volgende column een uitleg over de verschillende commissies binnen de gemeente Súdwest -Fryslân.

 

Pieter Jan Scholtanus

Raadslid PvdA Súdwest-Fryslân

Commissielid Doarp, Stêd en Omkriten